AKTUELNO

Orkestar policije danas je svečanim koncertom obeležio 70 godina postojanja, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je kroz okrestar prošlo 300 muzičara koji su imali više od 10.000 nastupa.

On je istakao da je Orkestar policije od svog osnivanja 1948. godine ostavio neizbrisiv trag u lepim ili manje lepim trenucima koji su obeležili sportsku, kulturnu i političku istoriju grada i republike.

U zlatno doba svog postojanja, sedamdesetih godina prošlog veka, orkestar je nastupao i četiri puta dnevno, dodao je, i uvek je bio cenjen i prepoznatljiv.

Ministar je rekao i da je u poslednjih godinu dana uloženo mnogo rada i energije u rad orkestra i nabavku opreme, što se pokazalo sjajnim nastupom na obeležavanju Dana policije, a primljeni su i novi članovi, pa orkestar sada ima 61, umesto 26 članova.

- Ovaj sastav sigurno može da stane rame uz rame sa bilo kojim orkestrom u Evropi i bez njih ne možemo da zamislimo bilo koju svečanost MUP-a. Svaki njihov nastup pažljivo pratim i trudim se da svaki ton i notu doživim na pravi način, jer mi je stalo da dobiju pravo poštovanje i priznanje - kazao je ministar.

Stefanović je izrazio zadovoljstvo što je orkestar podmlađen novim članovima i poželeo da i sledećih 70 godina predstavlja boje MUP-a.

U okviru ceremonije obeležavanja jubileja dodeljene su i plakete za izuzetnu posvećenost, isticanje i doprinos radu orkestra, a dobitnici su dirigent Stjepan Kertić, posthumno, te penzionisani član orkestra Atanas Armenski i član orkestra Karalj Bečeji.

Bečeji je rekao da malo gradova ima orkestar sa ovako dugom tradicijom i zahvalio je svim bivšim i sadašnjim članovima sa kojima je, kaže, čast raditi.

Na početku koncerta premijerno je izvedena pesma Orkestra policije, a zatim i kompozicije "Slovenski marš" Petra Iliča Čajkovskog, "Predigra" i "Kolo" iz baleta "Ohridska legenda" Stevana Hristića, "Velika čočečka igra" Petra Konjovića, "Ccardaš" Vitoria Montia, "Igra skakavca" Bore Dugića i "Pesma milicionara" Branka Karakaša.

#Policija

#Proslava

#orkestar

'